Zelfcheck Gevoeligheid
Hoe gevoelig ben ik eigenlijk? Doe de Zelfcheck Gevoeligheid!
Waarom deze zelfcheck gevoeligheid? Mensen weten vaak niet dat ze gevoelig zijn. Vaak komen mensen die gevoeliger zijn, hier pas op latere leeftijd achter. De reden hiervoor is dat we geen vergelijking kunnen maken. We kennen alleen onze eigen beleving en we nemen aan dat dat voor iedereen hetzelfde werkt.
Er zijn echter per persoon grote verschillen in hoe we de wereld ervaren. Wat voor de één slechts een drukke dag is, kan voor de ander een heel evenement zijn, waarvan men even heeft te herstellen. Wat voor de één een lauwe douche is, kan voor de ander al veel te heet zijn. Sommigen kunnen alles aantrekken en voor weer anderen is het vinden van comfortabele kleding een opgave omdat ze bewust zijn van elke kreuk of of plooi.
Met deze zelfcheck gevoeligheid kun je snel inschatten of je gevoelig bent. Dit is geen diagnose of vervanging hiervan. Als jij last hebt van je gevoeligheid, ga dan altijd langs je huisarts, er kunnen onderliggende zaken spelen waardoor je gevoeliger bent.
Aanvullende informatie over gevoeligheid
Door inzicht te hebben in hoe gevoelig je bent voor prikkels, indrukken en ervaringen, kun je hier niet alleen zelf rekening mee houden maar anderen ook. Bijvoorbeeld bij het nemen van beslissingen en het maken van plannen. Zo kunnen gevoelige mensen beter niet teveel planbare life-events tegelijk aangaan om niet qua stemming en energie onderuit te gaan.
Lange tijd doorgaan zonder rekening te houden met je gevoeligheid kan tot gevolg hebben dat je stemmingsproblemen ontwikkelt, overspannen raakt of in een burn-out terecht komt. Veel gevoelige mensen gaan op eigen manieren proberen om te gaan met hun gevoeligheid, door zich meer te isoleren, door dingen niet meer te gaan doen of door zelfmedicatie met drank of andere middelen.
Met gevoeligheid valt prima te leven als je je leven hiernaar inricht en altijd voldoende balans zoekt met rust, buitenlucht, beweging en ademhalingstechnieken om de prikkels beter te hanteren. Ook hebben gevoelige mensen soms zelfbeeld problemen, omdat zij meer moeite hebben om dezelfde resultaten te behalen als hun leeftijdsgenoten en zichzelf als zwak gaan zien.
We hebben als mensheid te beseffen dat we nog niet zo lang geleden in het bos leefden, met een kleine groep mensen, met niet heel veel informatie om dagelijks te verwerken. Nu leven we massaal in grote (prikkelrijke, vervuilde) stedelijke gebieden en kennen we honderden mensen. Het kan zijn dat een steeds grotere groep niet mee kan komen met de steeds snellere ontwikkeling van de maatschappij, technologie en hiermee gepaard gaande individualisering,.
We lijken te zijn vergeten dat we sociale diertjes zijn, die gedijen in kleine groepen tot 50 individuen met hechte onderlinge banden. Veel mensen hebben het gevoel dat ze te kort schieten in het bijhouden van alle verplichtingen, sociale contacten. Zij hebben het gevoel ‘geleefd’ te worden, gevangen in de rompslomp van alle dag.
Lees hier meer over hooggevoeligheid.
Zelfcheck Hoe gevoelig ben ik?
Time's up
Disclaimer: Deze zelfcheck is een momentopname, en resultaten kunnen op een ander moment anders zijn. Deze zelfcheck geeft een indicatie en is geen medisch advies of diagnose. Deze check is bedoeld om je bewust te maken van de limieten van je geest en te voorkomen dat je ziektebeelden ontwikkelt. Als je aanleg bij jezelf herkent of klachten ervaart, is ons advies om naar je huisarts te gaan en daar een verwijzing naar een psycholoog voor een diagnose en behandeling te vragen.
Ook worden je antwoorden evenals je personalia worden anoniem door ons verwerkt, niet opgeslagen en niet gebruikt voor commerciële doeleinden.