Een familielid met een verslaving, hoe ga je ermee om?

Het is belangrijk om met begrip en geduld om te gaan met een familielid met een verslaving.

Inhoudsopgave

Als je te maken hebt met een familielid met een verslaving, kan dit een zeer moeilijke en gevoelige situatie zijn om mee om te gaan. Het is belangrijk om de juiste aanpak te vinden om hen te ondersteunen en te helpen bij hun herstel. In dit artikel zullen we bespreken hoe je het beste kunt omgaan met een familielid met een verslaving en welke stappen je kunt nemen om hen de juiste ondersteuning te bieden.

Een delicate kwestie: omgaan met een familielid met een verslaving

Het is belangrijk om te onthouden dat een verslaving een ziekte is en geen keuze. Probeer begripvol en ondersteunend te zijn naar je familielid toe. Vermijd veroordeling en confrontatie, maar probeer hen te helpen in te zien dat ze hulp nodig hebben. Het kan ook nuttig zijn om professionele hulp in te schakelen, zoals een coach of therapeut, om te leren hoe je het beste kunt omgaan met de situatie.

Communicatie is essentieel bij het omgaan met een familielid met een verslaving. Probeer open en eerlijk te praten over je zorgen en gevoelens, maar vermijd beschuldigingen en verwijten. Luister ook naar wat je familielid te zeggen heeft en probeer samen tot oplossingen te komen. Het is belangrijk om een veilige en ondersteunende omgeving te creƫren waarin je familielid zich gehoord en begrepen voelt.

Het is ook belangrijk om de grens te stellen en voor jezelf te zorgen. Het is niet jouw verantwoordelijkheid om je familielid te redden, maar om hen te ondersteunen bij hun herstelproces. Zorg goed voor jezelf, zoek steun bij andere familieleden of vrienden en neem indien nodig afstand om je eigen mentale en emotionele welzijn te beschermen.

Familielid Met Een Verslaving

De verleidingen van onze maatschappij.

Hoe raakt iemand verslaafd?

Veel mensen gebruiken middelen die verslavend kunnen zijn. Zoals koffie, chocolade, drank, een blowtje of speelt een spelletje. Of mensen wagen een gokje, zitten lekker te scrollen op hun telefoon of vrijen met elkaar maar waarom loopt de een een verslaving op en de ander niet?

Er zijn twee soorten verslaving, de lichamelijke, waar in je lijf steeds meer gewenning optreedt en geestelijke, waar onze geest steeds meer afhankelijk wordt van een bepaald middel of handeling.

Bij ieder die bovenstaande middelen gebruikt of aktiviteiten aangaat, komen stoffen vrij in het lichaam, de zogenaamde neurotransmitters. Die geven vervolgens een gevoel, dus een beleving van het middel of de activiteit. Die beleving stellen we op prijs dus we gebruiken het middel of doen de activiteit nogmaals. Tot zo ver verloopt alles nog binnen wenselijke proporties.

Echter, zodra we dit gedrag hebben, terwijl we een bepaald aspect van ons leven niet aangaan, kan deze beleving een vervanging worden voor dit mindere gevoel. We gaan het dan doen of gebruiken om ons even niet rot t evoelen, of juist even wat socialer te zijn. Als een soort vervangend medicijn (daarom heten het ook drugs), gaan we onszelf verdoven, afleiden of juist stimuleren.

We kunnen dus allemaal verslaafd raken als we een gedrag of middel gaan inzetten om bepaalde zaken aan te gaan of te vermijden. Als je in de ochtend koffie nodig hebt om op gang te komen? Welkom bij de club :).

Zo eenvoudig is het, veel van ons hebben allaang een suikerverlsaving of een sport of seksverslaving maar weten het niet eens. Probeer het een paar daagjes niet te doen en je ziet zelf hoe moeilijk een verslaving kan zijn.

Stappen naar herstel: de juiste aanpak en ondersteuning bieden

Om je familielid te helpen bij hun herstel, is het belangrijk om hen aan te moedigen om professionele hulp te zoeken. Dit kan variƫren van therapie en counseling tot deelname aan een zelfhulpgroep of een afkickprogramma. Bied je steun en aanmoediging aan bij het zoeken naar de juiste hulp en moedig hen aan om gemotiveerd te blijven tijdens het herstelproces.

Naast professionele hulp, kan het ook nuttig zijn om praktische ondersteuning te bieden aan je familielid. Help hen bij het plannen van hun dagelijkse activiteiten, moedig gezonde gewoonten aan en bied een luisterend oor wanneer ze het moeilijk hebben. Het is belangrijk om geduldig te zijn en om hen te blijven steunen, zelfs als er terugvallen zijn.

Het is ook essentieel om zelf op de hoogte te blijven van verslaving en herstel. Leer meer (bijvoorbeeld op www.jellinek.nl) over de ziekte en de verschillende behandelingsmogelijkheden, zodat je je familielid beter kunt begrijpen en ondersteunen. Blijf positief en hoopvol, en weet dat herstel mogelijk is met de juiste aanpak en ondersteuning.

Familielid Met Een Verslaving

Niet alleen voor degene die gebruikt is het een lastige situatie,
de omstanders kunnen zich ook erg machteloos en eenzaam voelen.
Zoek contact met lotgenoten!

Tot slot bedenk dat je zelf misschien ook steun nodig kunt hebben, dus ookal is het moeilijk om met anderen te delen wat er gebeurt, misschien vanwege schaamte of om je familielid te beschermen, hierdoor weet je omgeving niet wat je doormaakt en kan dan ook geen rekening met je houden. Probeer dan te vertrouwen in een goede vriend of discreet famililid, die jullie kan bijstaan.

Omgaan met een familielid met een verslaving kan een uitdagende en emotionele ervaring zijn, maar met de juiste aanpak en ondersteuning kan er hoop zijn op herstel. Wees begripvol, ondersteunend en geduldig, en zorg goed voor jezelf terwijl je je familielid helpt bij hun herstelproces. Samen kunnen jullie werken aan een gezondere en gelukkigere toekomst.

Veel succes met deze uitdaging en mocht je zelf meer steun kunnen gebruiken, schroom dan niet om contact op te nemen, voor een gratis kennismaking. Het kan al erg opluchten om er gewoon eens over te praten!

Meer blogposts
verleidingen-van-onze-maatschappij
Een familielid met een verslaving, hoe ga je ermee om?
Het is belangrijk om met begrip en geduld om te gaan met een familielid met een verslaving.
coach hoek van holland
Crealize Coach Hoek van Holland - Effectief na 1 sessie
Ontdek de kracht van ervaringsdeskundigheid bij Coach Hoek van Holland - een bron van inspiratie en begeleiding.
coaching westland
Crealize Coaching Westland: Jouw Route naar Succes!
Vind je succespad met Westland Coaching!
Geurverlies oplossen met coaching
Geurige genezing: herstel van reukverlies met coaching!
Ontdek hoe geurige genezing en coaching kunnen helpen bij het herstel van reukverlies!
Overzicht van winkelmand
0
Voeg kortingscode toe
Subtotal
Total Installment Payments
Budnel korting

 
10% KORTING BIJ ONLINE BESTELLEN

Reken de coaching online af en krijg 10% korting

Omdat het de facturatie en administratie vergemakkelijkt, krijgen cliƫnten die online bestellen en afrekenen 10% korting op de prijs.

 

Gebruik Vouchercode:

ONLINEKORTING10

×