Stijgende bezuinigingen in de zorg
Door de toenemende vraag naar psychische hulp en almaar nijpender bezuinigingen in de zorg zijn de wachtlijsten in de zorg nu gegroeid naar zes maanden of meer. ‘Funest voor elk hersteltraject’ aldus Michel van Kuijeren, Coach en oprichter van Crealize.nl. ‘Elke zorgverlener die zich ‘herstelgericht’ noemt, weet dat herstel alleen werkt binnen een ‘herstelwindow’. Een periode waarbinnen de persoon die hulp vraagt, echt gemotiveerd is om er wat aan te doen’. Hij vervolgt: ‘moet je je voorstellen dat je in geestelijke nood verkeert en hulp vraagt maar pas over zes maanden uitgenodigd wordt voor een gesprek. In een half jaar hebben veel problemen die wellicht nog wel hanteerbaar waren, kunnen escaleren in crisissituaties op veel meer gebieden’.
Wat weet je van iemand na een gesprek van 20 minuten?
De toenemende druk in de zorg in het algemeen maar de GGZ in het bijzonder maken ook dat als men eenmaal aan de beurt is, men vaak tijd heeft voor contactmomenten van 20 minuten max, door verpleegkundigen (dus niet door artsen) die tot 15 a 20 contactmomenten op een dag hebben en dienen te rapporteren. Het is voor geen mens mogelijk om tijdens 15 contactmomenten van 20 minuten, volledig met de aandacht bij de problematiek te zijn en daarnaast genoeg vertrouwen te genereren (de basis voor succesvolle behandeling) om tot de kern van de problematiek te komen. Het resultaat? Vaak incomplete diagnoses, overvraging van de deelnemer, onvoldoende begeleiding en onvoldoende behandeling van deelproblematiek zoals trauma of persoonlijkheidsproblemen.
Effectieve behandeling nauwelijks vergoed
Als daarnaast veel zaken die goed werken voor een patiënt niet meer vergoed worden, zoals mindfullness en cognitieve gedragstherapie, dan kan men zich afvragen of het niet beter is om particulier geholpen te worden, als men met de eigen bijdrage alsnog op hoge kosten komt. Zonder wachtlijsten is de particuliere gezondheidszorg of gewoon een goede coach wel een goed alternatief. Ja, je moet het zelf betalen. Het vreemde is dat mensen bereid zijn om zo 3500 euro voor iets vergankelijk als een vakantie uitgeven, terwijl een goede coachingsbegeleiding je voorgoed leert omgaan met je kwaliteiten en kwetsbaarheden en je weerbaar maakt tegen crisissituaties in de toekomst. Ja je betaalt het zelf, maar krijgt een begeleider die je thuis komt bijstaan, helpt orde op zaken te stellen, een uur of zelfs 2 uur de tijd voor je neemt en je (via je huisarts) effectief naar zorg deelgebieden kan leiden die effectiever zijn dan de momenteel aangeboden totaalbehandelingen.
Wat ben je bereid te doen voor je geestelijke gezondheid?
Dan blijft er de vraag, wat heb je er dan voor over om meteen goed geholpen te worden, meteen meer vaste grond te ervaren als er toch kosten verbonden zijn aan de behandeling en de behandeling momenteel, ondanks beste intenties van de GGZ instellingen, niet in staat kunnen zijn om mensen goed en bijtijds te helpen?
Extra risico voor Westlanders
Het Westland staat bekend om zijn sterke mentaliteit, men werkt en vecht, zonder te klagen tot het gaatje. Het wel bekende: ‘het is vanzelf gekomme…’ principe daarbij en de ‘stille wateren, diepe gronden’ vikingachtige mentaliteit waarbij we niet het achterste van de tong laten zien. Allemaal kenmerken van een cultuur waarin hard werken zonder klagen wordt beloond. Zijn Westlanders dan immuun voor stress of depressies of burn-out? Krijgen Westlanders niet te maken met ADHD of trauma? Natuurlijk niet. Ja Westlanders hebben een groot incassovermogen, ja Westlanders lossen zelf hun problemen op maar elk incassovermogen heeft zn grenzen, bij ieder kunnen life-events opstapelen tot een moeilijk te dragen last.
Als dan een cultuur of mentaliteit maakt dat men niet zo snel hulp vraagt of een vriend of familielid deelgenoot maakt, kan het wel gebeuren dat zaken kunnen escaleren tot ernstiger crises. Als men dan pas hulp gaat vragen en de wachtlijst is 6 maanden, kunnen er wel teveel zaken aan de hand zijn om nog bij te kunnen sturen. Voor mensen die op hun tanden bijten, de druk uitzitten of proberen het zelf op te lossen wordt het risico dus wel veel groter. Schakel dus op tijd hulp in, zet je over die trots, niemand kan ALLES zelf. Er is geen schaamte in mensen om hulp vragen. Er is wel veel leed in afwachten en tegen de bierkaai blijven vechten.
Mocht jij kampen met psychische druk of stress, schakel vandaag dan hulp in, via de huisarts of via een coach. Probeer ook familie en vrienden in te lichten over je situatie. Dan kunnen mensen ook rekening met je houden!